Požiar v kuchyni
Požiare v kuchyni
Požiare rodinných domov a bytov sú aj dnes na dennom poriadku. Najväčší podiel na tom majú požiare v kuchyni. Prečo je kuchyňa najnebezpečnejšie miesto z hľadiska vzniku požiaru?
Prvá príčina je plameň. Vo väčšine kuchýň sa ešte varí na sporákoch s otvoreným ohňom, aj keď horáky už nahrádzajú indukčné dosky.
Druhá príčina je vysoká teplota potrebná na spracovanie jedla.
Tretia príčina, s ktorej vyplýva aj najväčšie riziko v kuchyni, sa skrýva priamo pod pokrievkou. Jedlo, ktorého neodmysliteľnou súčasťou sú rastlinné a živočíšne tuky a oleje. Na rozdiel od iných horľavých látok ako je benzín, sú jedlé tuky a oleje pri teplote vzplanutia od 300 - 3800°C ešte kvapalné. Tento extrémne vysoký teplotný potenciál sa omnoho ťažšie schladí a nebezpečenstvo opätovného vzplanutia je u nich omnoho vyššie. V praxi to znamená, že ak vylejeme vodu na panvicu s horiacim olejom, voda sa okamžite odparí a premení sa skoro v ničivú explodujúcu masu.
Pri požiaroch v kuchyni preto dochádza často k zraneniam spôsobených horúcim jedlým tukom alebo olejom v dôsledku použitia nevhodných hasiacich prístrojov a prostriedkov pre zdolávanie požiaru. Vplyvom nesprávneho hasenia týchto požiarov vznikajú následne i značné škody na vybavení a budovách. Taktiež sa požiare vzniknuté v kuchyni veľmi rýchlo šíria do ostatných miestností.
Čo robiť pred požiarom v kuchyni?
Aj tu je základom úspechu prevencia. Teda spraviť, všetky možné opatrenia aby sa zabránilo vzniku požiaru. Preto:
- Uprednostnite indukčnú platňu sporáku pred plynovou varnou platňou,
- pravidelne čistite sporák od nečistôt a mastnoty,
- dôležitý je digestor, ktorý treba pravidelne čistiť od prachu a mastnoty, ktorá môže prispieť k šíreniu požiaru,
- zakúpte si hasiacu deku a hasiaci prístroj triedy B, tie ktoré neobsahujú vodu,
- nainštalujte si v kuchyni hlásič požiar, ktorý vás včas upozorní na vzniknutý požiar,
- neskladujte veci nad sporákom.
Pri varení.
- Nevarte ak ste ospalý alebo pod vplyvom alkoholu.
- Ak varíte neodchádzajte z kuchyne.
- Ak varíte alebo pečiete jedlá, ktoré potrebujú dlhšiu dobu tepelnej úpravy, pravidelne kontrolujte proces varenia, nastavte si budík.
- Ak varíte alebo pečiete a potrebujete sa vzdialiť z kuchyne, vypnite sporák.
- Umiestňujte hrnce a panvice najskôr na zadné miesta na sporáku.
- Používajte priliehavý odev.
- Nenakláňajte sa nad zapnutý sporák.
Čo robiť počas požiaru v kuchyni?
Začínajúci požiar
- Vypnite sporák.
- Najlepší spôsob ako uhasiť horiacu panvicu je zabrániť prístupu kyslíka. Základná pomôcka pri tom vám poslúži pokrievka alebo utierka namočená do vody, ktorým panvicu rýchlo zakryjete, ideálna je hasiaca deka.
- Ak horí pekáč v trúbe, vypnite ju a nechajte zatvorené dvierka.
- Nikdy nelejte na horiacu panvicu alebo hrniec vodu!!!
Hrozivejší požiar
- Ak môžete bezpečne vypnúť sporák, tak ho vypnite.
- Pre hrozivejšie požiare je najlepšie mať doma hasiaci prístroj typu B alebo K.
- Ak sa bojíte oheň uhasiť alebo sa vám vymyká spod kontroly, okamžite opustite dom/byt a choďte na voľné priestranstvo.
- Zatvorte dvere do kuchyne, aby ste zabránili šíreniu požiaru.
- Zavolajte linku 112.
Čo robiť po požiari v kuchyni?
- Otvorte okno a dôkladne vyvetrajte miestnosť.
- S panvicou, hrncom, pekáčom nemanipulujte, kým úplne nevychladne.
- Pre prípad opätovného vzniku požiaru ,kým riad nevychladne ho sústavne kontrolujte.
- Ak sa požiar rozšíril z horiacej nádoby na sporák, dajte si ho skontrolovať.